Клиники

Проф. Пенчев: В периодите между карантините идват закъснелите пациенти | ИСУЛ

Новини

25.11.2021

Проф. Пенчев: В периодите между карантините идват закъснелите пациенти

В периодите между карантините се получават някои не особено лицеприятни картини при пациентите с гастроентерологични проблеми. Недостатъчно контролираните или късно диагностицираните онкоболни хора се появяват при лекарите и медицината, за съжаление, вече няма какво да направи. 

Това обясни в интервю за Дарик проф. Пламен Пенчев, който завежда Първо отделение към Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”. 

Причините за описаната от проф. Пенчев тенденция са две – от една страна е страхът у пациентите, а от друга – фактът, че лекарите не могат да извършват планови прегледи. 

Проф. Пенчев допълни, че забавянето на която и да е диагноза с две години, като например възпалителните заболявания на червата, може да доведе до сериозни последици и влошаване на качеството на живот при болните. Това са язвеният колит и болестта на Крон. 

Затова съветът тук е – при симптоми, свързани с променени чревни навици, хората да не изчакват прекалено дълго. Най-важният симптом, който трябва да ни изпрати спешно при лекар обаче е кървенето. 

 Болницата отбеляза 85 години от създаването си и на годишните награди на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф. Пенчев бе отличен в категория "Хабилитиран лекар на годината".